Je buitenlandse hond ophalen

 

Zaterdag 8 december. Het is nog een kwartiertje rijden. Spannend hoor! Gaat het nu dan echt gebeuren? We gaan onze buitenlandse hond Mila ophalen. Ik weet nog steeds niet wat ik moet verwachten. Wat moeten we wel of juist niet doen? Gaat ze direct mee of niet? Moeten we nog ergens rekening mee houden? Welke tips worden gegeven? Ik ben erg benieuwd…

Het voelt als de aankomst van Sinterklaas

Dan in de middle of nowhere zien we allemaal auto’s bij een boerderij staan. Daar is het! Muts op, handschoenen aan en daar gaan we. Er komen meer mensen hun buitenlandse hond ophalen zo te zien. Ongeveer 30 mensen staan een beetje onwennig om zich heen te kijken. Je voelt ook de spanning en opwinding. Het doet mij een beetje denken aan de aankomst van Sinterklaas. Doen alsof je cool en ontspannen bent maar van binnen kwispelen als een klein hondje. In een witte tent wordt een beamer aangesloten. We drinken een kopje koffie uit een wit plastic bekertje en gaan zitten op een bankje aan de zijkant.

Les van de hondentrainer

En dan start de hondentrainer. Hij vertelt dat straks de honden komen. Tot die tijd geeft hij een lesje over buitenlandse honden ophalen en meenemen naar zijn nieuwe huis. Het is een leuke man. Een beetje verstrooide professor. Veel passie voor zijn vak en veel nuttige informatie. Wat mij het meeste bij blijft is dat de hond rust nodig heeft. Een hond slaapt 12 tot 16 uur en die rust moet je hem ook gunnen. Hij maakt de vergelijking met mensen. En ja ook ik word met een tekort aan slaap zeker niet leuker of socialer. Ook zorgt een gebrek aan slaap bij mij voor een slechtere concentratie. Zo werkt dat dus blijkbaar ook voor honden. Ik prent het in mijn hoofd: Voldoende slapen!

Daar komt de Sint

Dan horen we een bus het erf op komen. Honden zijn aan het blaffen. Ze zijn er! BLIJF IN DE TENT! zijn de toegeschreeuwde instructies van de stichting dame. De hondentrainer gaat nog door met zijn verhaal. Niemand luistert meer. Sinterklaas is nu echt om de hoek! We kunnen hem al bijna zien! Als volwassen mensen blijven we netjes zitten maar onze gedachten zijn net als die van kinderen al lang weg. 

Honden kijken

De hondentrainer moet zijn verhaal afronden. Het is zo ver. We mogen naar de honden gaan kijken. De hele meute staat op en loopt naar het hok waar alle honden lopen. Eén voor één gaan de mensen naar binnen. Wij wachten nog even op een afstandje. Even kijken hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Dan zie ik Mila. Ze loopt als enige aan de riem naast een begeleidster en beweegt bijna niet. Mijn hart breekt een beetje als ik haar zo zie lopen.

 

Wij komen voor Mila 

Nu de eerste hectiek voorbij is stappen ook Kenneth en ik naar binnen. We lopen op de mevrouw af en zeggen “wij komen voor Mila”. “Oh mooi, nou hier is ze. Ze wilde vanuit de bus ontsnappen dus we hebben haar even aan de lijn gedaan”. Ik snap dat ontsnappen eigenlijk wel. Wat een drukte met al die springende en rennende honden. Ik zou ook een rustigere plek opzoeken.

De mevrouw zegt dat we even moeten gaan wandelen met de hondentrainer erbij. Hij kijkt of we een match zijn of niet. We lopen naar de hondenexpert en samen lopen we met Mila. We krijgen een aantal tips over dat Mila naast ons moet lopen en dat we de riem losjes vast moeten houden.

“Het is een sociaal hondje. Wat mij betreft mag je haar nu meenemen.”

 • Huh? Nu? Je bedoelt direct?

“Ja hoor. Ze kan gewoon mee.”

 • Maar we hebben komende week nog veel afspraken staan dus dan is ze alleen thuis

“Geen probleem. Ze moet juist direct wennen aan dat ze alleen moet zijn.” 

 • Oh oké, als jij het zegt. Dan moeten we wel even spullen kopen want we hebben niets in huis

“Is goed. Dat kan bij het tuincentrum. Dan zien we jullie straks.”

 • Oké tot straks

Wat is er zojuist gebeurd? Met een zenuwachtige glimlach zit ik in de auto. Gaan we haar dan nu echt meenemen? Ja dus. De spullen worden gekocht. Even later zitten we met Mila op de achterbank op weg naar huis.

Iets te snel?

Wow wat is dit snel gegaan! Was dit allemaal wel helemaal goed? In de weken die volgden kwamen we er achter dat we in de kennismaking een aantal zaken wel en niet goed hebben gedaan. Als je je buitenlandse hond gaat ophalen kan je hem natuurlijk prima in je auto zetten, naar huis rijden en klaar is kees. Daar gaat niemand dood aan. Het kan alleen wel veel beter dan dat. Beter zodat je hond direct merkt dat je rekening met hem houdt. Dat hij ervaart dat jij een fijne energie bent om bij in de buurt te zijn en dat hij ziet dat jij goede keuzes maakt. Hoe eerder hij dat ziet des te sneller gaat hij je vertrouwen. Daarom hebben wij de belangrijkste punten voor de kennismaking voor je op een rijtje gezet.

 

Tips voor de kennismaking

Ga je een buitenlandse hond ophalen dan is het goed om een aantal punten voor ogen te houden.

1. Blijf staan en laat je hond eerst contact maken

Veel mensen zijn geneigd het eerste contact te leggen of achter de hond aan te lopen. Doe dit niet! De hond krijgt argwaan en voelt zich niet prettig bij je. Blijf gewoon stil staan en wacht tot de hond het eerste contact met jou maakt.

2.  Ga op je hurken zitten en wacht tot de hond gaat snuffelen

Door je letterlijk te verlagen tot de hoogte van je hond, is deze eerder geneigd om je te besnuffelen. Laat de hond zijn of haar gang gaan, aaien en actieve interactie met de hond kan op een later moment.

3.      Maak niet te veel oogcontact en straal vriendelijkheid uit

Wij zijn geneigd om de hond in de ogen te kijken. Direct aankijken is voor een hond juist bedreigend en dominant. Wanneer je wel oogcontact hebt met je hond, zorg dat je een zachte uitstraling hebt en glimlacht. Honden herkennen je mimiek en daarmee je positieve energie.

4.      Observeer je hond

Terwijl je staat te wachten tot je hond contact met je zoekt, is het goed om te observeren hoe je hond zich gedraagt:

 • Hoe gaat je hond om met andere honden? Is hij terughoudend of juist heel actief? Snuffelt hij veel aan andere honden of rent hij vooral rond?
 • Hoe gaat je hond om met andere mensen? Is hij nieuwsgierig of juist heel behoudend?
 • Welke energie heeft je hond? Past dit energieniveau bij wat jij zoekt in een hond?

Zo krijg je een eerste beeld van je hond.

5.      Maak een wandeling (5 minuten)

Vraag aan iemand van de stichting of aan de gastouder of hij een riem bij de hond om willen doen. Let goed op wat er gebeurt tijdens het omdoen van de riem. Observeer ook hoe de hond zich gedraagt tijdens de wandeling.

 • Hoe reageert de hond op externe prikkels, zoals andere honden of mensen?
 • Hoe loopt de hond aan de lijn? Bevriest hij, trekt hij aan de riem of valt hij uit naar andere mensen of dieren?
 • Maakt hij helemaal geen contact met je en is hij alleen maar met de omgeving bezig?

Een heftige reactie op de bovenstaande punten betekent dat je, zeker in de eerste maanden, veel stabiliteit moet bieden om het stressniveau van de hond te verlagen. 

6.      De eerste autorit

Voor veel honden uit het buitenland is een auto onbekend of iets waar ze altijd tegen geblaft hebben. Wanneer jij je hond met dat auto ophaalt, hou hier dan rekening mee. Zorg er in ieder geval voor dat je je hond niet optilt en zomaar in de auto plaatst. Zelf zou je het ook niet fijn vinden om ineens opgetild te worden en in een onbekende afgesloten ruimte geplaatst te worden.

Wat je wel kan doen is een handdoek over de rand van de instap van de auto hangen. Zo ziet de hond duidelijk waar hij heen gaat. Ook kan je de hond helpen door voorzichtig de voorpoten op de rand te plaatsen en vervolgens vanuit de bestuurdersstoel de hond in de auto te roepen of te lokken met een snoepje. Laat je hond rustig wennen aan deze nieuwe omgeving. Lukt dit allemaal niet push dan niet. Til de hond heel rustig naar zijn plek en laat hem even wennen voordat je de deur dicht doet.

7.      Thuiskomen

Loop bij het thuiskomen niet gelijk de woning in. Maak eerst een wandeling van 10 minuten in een rustige omgeving. Zo loopt je hond de spanning van de autorit eruit en kan hij vast wennen aan de nieuwe buurt. Je hond gaat trekken aan de riem, laat dit gewoon gebeuren en corrigeer hem niet. Wanneer je je hond kennis laat maken met je huis, let dan op de volgende zaken:

 • Hou je hond aan de riem
 • Loop rustig van kamer naar kamer en laat hem overal snuffelen
 • Kies één kamer waar hij (met jou) blijft en waar ook het eten en drinken staat
 • Laat zien waar de “plek” is en leid je hond daar naartoe
 • Ga rustig naast je hond zitten en geef hem verder geen aandacht

Let op: zeker een reutje kan de behoefte voelen om het huis te markeren, dus wees alert!

Het kan zijn dat je hond op stoelen of banken wil springen om het overzicht te bewaren. Leg er bij voorbaat iets op om dit te voorkomen. Je hond wil graag overzicht behouden uit een onzekerheid. Iets wat een vervelende dominantie tot gevolg kan hebben. 

Je buitenlandse hond ophalen is de eerste stap. De eerste drie tot zes maanden zijn essentieel in het bouwen van een goede relatie met je hond. Wil je meer weten over hoe jij je hond de komende maanden goed kan begeleiden? Hoe je zorgt voor minder stress en meer rust? En je van je huis ook echt een thuis kunt maken voor je nieuwe hond? Kortom, wil jij goed van start met je hond? Wij helpen je graag, met informatie, oefeningen, instructiefilmpjes en -foto’s en andere hulpmiddelen.

Modules

Bekijk welke lessen in de module Van stress naar ontspanning zitten.

Aanmelden tips en blogs

Wil jij af en toe van ons tips of blogs ontvangen? Schijf je dan in op de lijst. Dan hoor je van ons!