Een buitenlandse hond adopteren. Is dat iets voor mij?

Er zijn zo veel honden op de wereld. De asiels in Nederland en het buitenland zitten vol. Je wil één van deze honden adopteren. Online eerst eens kijken bij de asiels in de buurt. Daar vond je helaas niet de hond die je graag wil. Een buitenlandse hond adopteren. Is dat een goed idee of niet?

 

Waarom zou je het wel of niet doen?

Via Marktplaats of Facebook zie je dat er veel honden uit het buitenland aangeboden worden. Griekse of Spaanse zwerfhonden. Op de foto’s ziet de ene hond er nog schattiger uit dan de ander. Helemaal het type dat jij wil. Maar is het een goed idee om een buitenlandse hond te adopteren? Je kent de verhalen over broodfokkers. Zij fokken honden en verkopen die dan in Nederland. En hou je met het kopen van honden uit het buitenland, het probleem niet juist in stand? Ook weet je met een hond uit het buitenland nooit wat je in huis haalt. Het zijn toch vaak honden met een trauma en gedragsproblemen. Het zogenaamde ‘rugzakje’. (een vreselijk woord als je het mij vraagt).

Moet je het nou wel of niet doen? Je zit er natuurlijk zo 10 tot 15 jaar aan vast. Dan wil je wel de juiste keuze maken. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je nu of het een goed idee is om een buitenlandse te adopteren? Je hebt op internet al uitgebreid verhalen gelezen, navraag gedaan en hoort verschillende verhalen. Weken ben je nu al aan het wikken en wegen, lijstjes gemaakt en met iedereen aan het bespreken die het maar wil horen. Moet je het nu wel of niet doen?

 

Stel jezelf drie vragen

Om te bepalen of je wel of niet een buitenlandse hond moet adopteren is het goed om jezelf de volgende drie vragen te stellen:

1. Heb ik voldoende tijd om een buitenlandse hond te begeleiden?

Bij buitenlandse honden is het, net als bij een pup, zorgen dat ze gaan wennen aan hun nieuwe omgeving. De buitenlandse honden hebben vaak onvoldoende socialisatie gehad met mensen en komen met veel stress naar Nederland. Om je hond goed te begeleiden zal je zeker in het begin veel tijd met de hond door moeten brengen om het vertrouwen op te bouwen. Hij moet jou gaan vertrouwen als leider in zijn nieuwe omgeving. Rust en regelmaat zijn de sleutelwoorden in deze eerste fase.

Wat in de praktijk voor komt is dat nieuwe eigenaren twee weken vrij nemen van hun werk als ze de hond net krijgen. Na twee weken moet er natuurlijk weer gewerkt worden en wordt de hond ineens een lange periode alleen gelaten. Dit kan zorgen voor gedragsproblemen. Je moet de hond vanaf dag één leren om alleen thuis te zijn. Vanaf dag één bouw je dit op. Wil je een hond meerdere uren achter elkaar alleen laten? Dan ben je gemiddeld zes weken bezig om dit op te bouwen. Heb je die tijd? 

2. Kan ik een buitenlandse hond begeleiden?

Kenmerkend voor buitenlandse honden is hun zelfstandigheid. Al generaties lang overleven zij door zelf hun eten te zoeken, hun territorium te beschermen en conflicten te voorkomen. Daarnaast zit bij buitenlandse honden het instinct ook dichter onder de oppervlakte. Een hond uit Spanje wil hoogstwaarschijnlijk gaan jagen terwijl een Bulgaarse hond vaak gefokt is voor het bewaken van het erf. De zelfstandigheid en het instinct zorgt er over het algemeen voor dat de buitenlandse hond een veel sterkere eigen wil heeft dan de Nederlandse hond. Om een buitenlandse hond goed te begeleiden heb je geduld en discipline nodig. Daarmee creëer je voor je hond rust en regelmaat. 

3. Past een buitenlandse hond bij mij?

De zelfstandigheid betekent dat je een buitenlandse hond eerder zelf kiest wat hij gaat doen dan dat hij naar jou kijkt. Dus wees heel eerlijk naar jezelf. Ben jij iemand die een commando wil geven en dat je hond direct luistert? Neem dan een hond uit Nederland. Die zijn van nature meer geneigd om je te volgen. Bij een buitenlandse hond moet je in staat zijn om hem te begrijpen. Waarom wil hij de keuzes maken die hij maakt? Vanuit dat punt kan je beslissen wat de juiste begeleiding is. Kan je dat? Dan ben je zeker geschikt om een buitenlandse hond te adopteren. 

 

Waarom je vooral wel een buitenlandse hond moet adopteren!

Vooropgesteld, alle honden zijn leuk! Ook de honden uit de Nederlandse asiels en de honden die bij fokkers vandaan komen. Wat ik super leuk vind aan een buitenlandse hond is het zelfstandige karakter. Het is een ontdekkingsreis waar je aan begint. De stappen die je samen maakt in jullie relatie zijn te gek! Je ziet je hond opbloeien tot een loyale, vriendelijke en sociale hond die je iedere keer weer kan verbazen.

Aanmelden tips en blogs

Wil jij af en toe van ons tips of blogs ontvangen? Schijf je dan in op de lijst. Dan hoor je van ons!

Checklist hond adopteren

Een hond adopteren is altijd een verantwoordelijkheid. Bekijk de checklist en stel jezelf altijd deze vragen.

buitenlandse hond adopteren checklist