Een hond uit het buitenland goed begeleiden

Wanneer je een hond niet goed begeleidt gaat hij zijn eigen gang. Op zich hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Ware het niet dat honden vaak een hele andere invulling hebben van wat normaal gedrag is dan wij. Denk hierbij aan het wegjagen van mensen, blaffen wanneer hij alleen thuis is of uitvallen naar andere honden. Voor de hond heel normaal, maar in onze maatschappij niet altijd gewenst. Er wordt dan gezegd dat de hond een gedragsprobleem heeft.

Dit gedrag komt vaak naar voren omdat de hond bang of gestrest is, niet weet wat hij met een situatie aan moet of dat het onduidelijk is wat er van hem verwacht wordt. Om een hond goed in de (relatief) drukke Nederlandse maatschappij te laten meedraaien is stabiel en sterk leiderschap vereist. Met dit leiderschap laad je zien welk gedrag verwacht wordt van je hond en begeleid je hem door voor hem onbekende of moeilijke situaties. Maar hoe laat je nou sterk leiderschap zien aan je hond? Wij zetten de vier belangrijkste tips voor je op een rij.

Creëer rust en regelmaat voor je buitenlandse hond

Honden houden van patronen. Standaard ritmes. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Maak bijvoorbeeld een lijstje met huisregels. Wat mag de hond wel en niet en hanteer een duidelijke dagstructuur. Voorbeelden hiervan vind je in de module Van stress naar ontspanning. 

Herken de behoefte van je hond & sluit er bij aan

Een hond laat met verschillende signalen zien wat hij wel en niet prettig vindt in bijvoorbeeld de benadering van een andere hond. Hij handelt hierbij vanuit zijn instinct. Door goed op deze signalen te letten zie je wat het voorkeursgedrag van jouw hond is. Ga je daar tegenin (je trekt bijvoorbeeld een hond een conflict in terwijl hij stil wil staan), ga tegen zijn instinct in en maak je in zijn ogen een onveilige keuze. Dit vermindert het vertrouwen in jou als leider. Kijk dus goed welke signalen je eigen hond geeft en sluit daarbij aan. Een voorbeeld is wegkijken. Dit is een zogenaamd kalmerend signaal waarmee de hond aangeeft dat hij de situatie een beetje te veel vindt. Dit gebeurt vaak wanneer je druk of dichtbij een hond bent. Kom dan niet nog dichterbij maar kies juist voor wat afstand tot je ziet dat je hond weer ontspant (oren achter, ogen zacht, staart hangt ontspannen etc…). Zo laat je zien dat je hem en zijn instinct begrijpt en help hem door de situatie door heen.

Blijf rustig & heb geduld

Onze verwachtingen zijn over het algemeen veel te hoog. Een hond die uit het buitenland komt, heeft vaak wel een jaar nodig om echt te wennen aan zijn nieuwe omgeving. In dat jaar zie je je hond vooruit gaan, maar heb dus geduld. Ook in concrete situaties. Bijvoorbeeld wanneer je hond los loopt en hij niet naar je toe komt. Je kan boos worden, zijn naam schreeuwen of heftig naar hem toe lopen, maar daar heeft je hond geen respect voor. Hij schrikt er misschien wel (even) van maar uiteindelijk is het toch de energie van een onmachtige, out of control baasje. Komt je hond dus nog niet naar je toe? Wacht gewoon tot hij wel komt of loop naar hem toe, lijn hem aan en ga eerst flink oefenen op de zogenaamde recall voordat je hem loslaat. Buitenlandse honden zijn van nature minder gehoorzaam en juist zelfstandiger dan honden die al generaties lang in Nederlandse gezinnen opgroeien. Het is daarom meer van belang om een relatie op te bouwen op basis van respect en vertrouwen. 

Overlaad hem niet met affectie

Affectie is buitenlandse honden, zeker in het begin, onbekend en eerder een zwakke energie dan een teken van liefde. Het hoort zeker bij een relatie met een hond en als je het mij vraagt ook een belangrijke reden geweest om Mila te adopteren. Maar dat is mijn menselijke, persoonlijke behoefte. Het is voor de hond alleen niet het belangrijkste, dat is het leiderschap. Weten waar hij aan toe is en dat hij op jou kan vertrouwen dat je hem veilig houdt. Bedenk je hierbij ook dat een groot lichaam dat de hond omhelst eerder eerder geïnterpreteerd wordt als een bedreiging (help ik kan niet weg) dan als een teken van liefde. Als je hond affectie wil komt hij wel naar je toe. Dan mag je hem natuurlijk aanhalen. Maar neem zeker in die eerste maanden niet zelf continu het initiatief (hoe moeilijk het ook is, want wat zijn ze schattig :)). 

Wat je wel kan doen om de band op te bouwen is activiteiten. Geef bijvoorbeeld voeding uit je hand of ga aan de slag met hersenwerk. 

Aan de slag

In onze modules vind je meer informatie over het instinct en de behoeften van de buitenlandse honden, maar ga je ook aan de slag met concrete oefeningen en een instructiefilmpjes van Ulrike. Veel succes!

Wil je in de toekomst deze blogs in je mail ontvangen? Meld je hier aan.

Module 1

Van stress naar ontspanning

€27

Alleen een ontspannen hond bouwt een relatie op en went aan zijn nieuwe omgeving. Dit gaat niet vanzelf.  

 • Leer waarom je hond stress heeft
 • Ontdek hoe je dit kan zien
 • Kom erachter wat je moet doen om de stress te verminderen

.

Module 2

Sociaal in huis

€25

 In huis leg je de basis voor een goede relatie. Hierbij hebben de kleinste dingen een grote impact.

 • Leer waarom je hond moet wennen aan het leven in huis
 • Ontdek welke huisregels hierbij helpen
 • Oefen met alleen thuis bijven, reageren op deurbel en het slapen in de bench

Module 3

Sociaal naar honden

€26

Niets zo leuk als een hond die fijn met andere honden om kan gaan. Hoe realiseer je dat?

 • Leer over de hondencommunicatie
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 5 meest voorkomende situaties
 • Krijg tips voor een ontspannen wandeling voor jou en je hond

                                         .

Module 4

Sociaal naar mensen

€29

Honden uit het buitenland blaffen vaak naar vreemde mensen, springen er tegenop of willen juist vluchten.

 • Leer over de communicatie tussen hond en mens
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 4 meest voorkomende situaties
 • Oefen met bezoek ontvangen, blaffen tegen vreemden en omgang met kinderen