Goede stichtingen voor buitenlandse honden

 

Het is pauze. Ik zit met mijn telefoon in mijn hand. Over vijf minuten bellen ze voor de telefonische intake. Vet spannend en leuk! Mijn hart klopt als een malle… ‘Ze’ is de stichting. Ik heb eigenlijk geen idee of wij één van de goede stichtingen voor buitenlandse honden hebben. Ik lees veel narigheid over stichtingen dus ik ben blijf dat ik ze even persoonlijk kan spreken.

 

WE GAAN HET DOEN!

Kenneth (mijn man) en ik hebben gisteren een contactformulier ingevuld voor Mila. Een hond uit Bulgarije, ruim 2 jaar oud en het zal je niet verbazen dat het een teefje is. Na jaren wikken en wegen ging het gister ineens heel snel. We werden verliefd op een foto van Mila. Vandaag word ik gebeld voor een telefonische intake. Geen idee wat dat inhoudt.

 

IK WIL EEN TEEFJE

Ik scroll nog even door de foto’s en dan gaat inderdaad de telefoon. Het vriendelijke vragenvuur wordt door “de stem” geopend:

 • Waarom wil je een hond? Die willen we al jaren en ik denk dat we nu op een goed punt zijn dat we de verantwoordelijkheid ook kunnen dragen
 • Hoeveel ben je thuis? Ik werk deels vanuit huis en ongeveer twee á drie dagen buiten de deur.
 • Hoe ga je het oplossen als je niet thuis bent? Dan kan ze met mijn man mee naar zijn werk.
 • Waarom hebben jullie Mila aangevraagd? We hebben gekeken welk ras bij ons past en daar lijkt zij wel op. En we willen perse een oudere hond en een teefje.
 • Waarom een teefje? Ik wil niet bij iedere boom stil staan om te plassen
 • Onzin! Dat kan net zo goed met vrouwtjes. Oh.

Shit was dit nou een verkeerd antwoord? Verkloot ik het nu? Een stilte volgt… Ik vraag de stem hoe het nu verder gaat. Ik heb geen idee! De stem laat weten dat ik in een app-groep kom. Daar wordt gecommuniceerd wanneer de honden komen. Einde gesprek….

 

UHHH…EN NU?

Gaan we Mila nou adopteren of niet? Zijn er nog meer gegadigden of zijn we de enige? Moeten we nog iets doen voordat we haar ophalen? Wanneer is het ongeveer? Hoe gaat dat daar dan in zijn werk? Bij mij komen dergelijke vragen helaas vaak nadat de verbinding is verbroken. De eerste deelnemers komen weer binnen. Ik schud de verwarring van me af en focus mij weer op het middagprogramma van mijn training.

In de weken die volgen krijg ik vragen van vrienden en familie. Een groot deel kan ik niet beantwoorden. Een vriendin vindt ook nog een artikel over een rechtszaak. Een man wil zijn hond laten inslapen en deze stichting klaagt hem aan dat hij dat niet mag doen. Pfff… ik voel mij steeds slechter voorbereid op één van de grootste beslissingen van mijn leven.

Nu, een tijdje later, kom ik erachter dat ik niet de enige ben die zo onvoorbereid de adoptie aangaat. En logisch. Je wil graag een hond. Raakt verliefd op een foto. En je hebt het volste vertrouwen dat je dit goed gaat doen. En dat is maar goed ook. Anders blijven er heel veel honden op straat of in de asiels in het buitenland en dat willen we niet.

De vraag is alleen. Wat kan je doen om je goed voor te bereiden op het adopteren van een buitenlandse hond? Ulrike Meder: “Eén van de belangrijkste zaken is om je buitenlandse hond te adopteren via een goede stichting”.  Makkelijker gezegd dan gedaan! In Nederland zijn bijna 200 stichtingen die honden uit het buitenland halen. Hoe weet je nou welke stichting wel en niet goed is?

 

GOEDE STICHTINGEN VOOR BUITENLANDSE HONDEN HERKEN JE AAN:

Een goede stichting voor het adopteren van een buitenlandse hond vinden kan een zoektocht zijn. Een inschatting blijft het altijd. Je weet het pas als je je hond echt in huis hebt. Of als er iets niet goed gaat. Pas dan laat de waarde van een goede stichting zich zien. Een stichting moet zich houden aan de wet- en regelgeving. Waar je zelf op kan letten:

 • de stichting heeft een ANBI-status
 • de hond is gechipt
 • heeft een rabiësinenting met een wachttijd van 21 dagen
 • beschikt over een EU dierenpaspoort of gezondheidscertificaat

 

Naast de wet- en regelgeving zijn er tijdens het adoptieproces ook signalen die je op kan pikken. De vier belangrijkste:

Is er een adoptieovereenkomst?

Betrouwbare stichtingen werken met een adoptieovereenkomst.  Mocht een nieuw baasje zijn hond willen laten inslapen omdat er gedragsproblemen zijn dan kan de stichting de hond terug eisen. Mensen bij de stichting onderzoeken zelf de hond op gedragsproblemen. Regelmatig zijn de gedragsproblemen op te lossen door de hond bij een ander type baasje te plaatsen. Baasje blij, hondje blij. Dit was dus die rechtszaak waar een vriendin over gelezen had. De rechter had ze ook in het gelijk gesteld overigens. Onze stichting neemt deze taak dus uiterst serieus. Pluspunt!

Moet je je hond ophalen of komen ze hem brengen?

Dat laatste klinkt natuurlijk als een mooie service. Het kan alleen ook een manier zijn om niet te laten zien hoe zij voor de honden zorgen. Beetje argwanend gedacht, ik weet het. Helaas zijn er mensen die het met de honden minder goed voor hebben dan jij en ik. Een keertje kijken hoe je hond in Nederland opgevangen is kan dus helemaal geen kwaad. Bij goede stichtingen voor buitenlandse honden is dit ook heel gebruikelijk om te doen.

Verblijft je hond in een gastgezin?

Dat is het allermooiste! In een gastgezin heeft je hond de tijd om van het transport te herstellen. De mensen in het gastgezin hebben een eerste beeld opgebouwd van je hond. Dit is afhankelijk van de tijd die je hond daar heeft doorgebracht. De eerste vier tot zes weken gedraagt een hond zich over het algemeen redelijk voorbeeldig. Alles om maar bij de roedel te horen. Het echte karakter komt vaak later naar voren.

Wat weten ze van je hond?

Honden houden helaas geen dagboek bij. Dus even terug lezen wat er allemaal gebeurd is in zijn leven is niet mogelijk. Goede stichtingen voor buitenlandse honden horen informatie te hebben over de hond. Waar is de hond gevonden? Hoe lang heeft hij in het asiel gezeten? Welk gedrag vertoont de hond met andere honden? Hoe was het contact met de mensen in dat asiel? Kortom, wat kunnen ze vertellen over de tijd dat de hond onder hun hoede valt. 

Zoeken naar goede stichtingen voor buitenlandse honden is in het hele adoptie proces natuurlijk het meest saaie om te doen. Het is een beetje als een verliefd worden op een huis en dan nog het hele proces door om een hypotheek te krijgen. Vermoeiend en zo lang het goed gaat lijkt een gedegen voorbereiding geen toegevoegde waarde te hebben. Veel liever verheug je je op de lange wandelingen die je met je hond gaat maken. Het knuffelen of het samen trainen. Heel menselijk. Als je het mij persoonlijk vraagt, is dat ook verreweg het leukste om mee bezig te zijn!

AAN DE SLAG

Ik heb het makkelijk gemaakt voor je. Volg de twee onderstaande tips en je bent al beter voorbereid dan menig ander!

1) Zoek je hond via stichting verhuisdieren

Dit is een platform dat al 10 jaar honden een tweede kans biedt. Al tien jaar hebben zij ervaring met verschillende stichtingen. Bij een slechte ervaring wordt de stichting verwijderd van het platform. 

2) Print het vragenlijstje en stel je vragen

Downloaden, overschrijven het mag allemaal. Maar zorg ervoor dat je de vragen naast je hebt liggen tijdens het telefoongesprek. Dan weet je zeker dat je alles vraagt. Je laat ook aan de stichting zien dat je de adoptie serieus neemt. 

VOORBEREIDEN OP DE ADOPTIE VAN EEN BUITENLANDSE HOND 

Wil je meer weten over hoe jij je goed en praktisch voorbereidt op het adopteren van je buitenlandse hond? Schrijf je dan in voor ons voorbereidingsprogramma. Iedere week ontvang je een mail met tips, informatie en mijn eigen ervaring. Het mooie is dat jij dan na vier weken weet:

 • waar je op moet letten als je een hond kiest
 • hoe je veel geld bespaart op het kopen van spullen voor je hond (en wat je moet kopen :))
 • hoe je een verpletterende eerste indruk maakt op je nieuwe buitenlandse vriend
 • wat de 3 belangrijkste dingen zijn bij de introductie in je huis (ja dat is dus ook een ding)

Wil jij af en toe van ons tips of blogs ontvangen? Schijf je dan in op de lijst. Dan hoor je van ons!