Help! Mijn hond blaft naar visite

De bel gaat en ja hoor daar gaan we weer. Je hond begint heftig te blaffen en rent op de deur af. Je krijgt geen contact meer met je hond. Het enige dat hij lijkt te willen doen is de visite wegjagen. Je hebt al van alles geprobeerd. Het bezoek koekjes laten meenemen, hem opsluiten of juist mee naar de deur laten lopen. Maar helaas zonder een blijvend effect. Je wil echt dat dit ophoudt. Je hond blaft naar visite, is gestresst en voor je bezoek is dit natuurlijk ook helemaal geen leuk ontvangst.

WAAROM BLAFT JE HOND NAAR VISITE?

Om gedrag aan te passen moet je weten waar het gedrag vandaan komt. Voor het blaffen naar de visite zijn over het algemeen twee redenen:

1. Instinct

Buitenlandse honden zijn allereerst niet gewend om in een huis te wonen. Waar wij een huis als juist heel veilig ervaren is het voor een buitenlandse hond vaak een plek waar je bij gevaar niet kan vluchten. Honden reageren altijd vanuit hun instinct;

 • vluchten
 • bevriezen
 • vechten
 • overgave
 • ontwijken.

In het huis zit de hond opgesloten en is vluchten geen optie. Een deel van de honden kiest vervolgens om te gaan blaffen. Hiermee waarschuwen ze het bezoek dat ze rustig aan moeten doen. Wanneer iemand dan te snel of te opgewonden naar binnen loopt is de kans dat je hond geen andere optie ziet dan aanvallen.

2. Waaks

Honden uit met name Oost Europe worden door de mensen gehouden om het erf te bewaken. Vaak zitten ze met een ketting vast. Hun taak is om eventueel ongewenst bezoek weg te jagen en de eigenaren te waarschuwen dat er mensen zijn. Al generaties lang blaffen zij dus als er iemand aan komt.

Waar wij dus denken “hee gezellig, visite!” (ook niet altijd :)) denkt je hond “gevaar, die moet ik wegjagen!”. Het is dan ook heel normaal gedrag dat je hond blaffend op de deur afrent. Om die reden is het afleiden met snoepjes maar een hele korte oplossing als je überhaupt al de aandacht weet te krijgen. Wij geven zelf denk ik ook geen prioriteit aan een snoepje wanneer we denken dat er een inbreker binnen komt.

hond blaft naar visite

Voorkom dat je hond blaft naar visite

Je hebt dus de schone taak om die voor de hond compleet gewone en gewenste gedrag om te zetten naar het gedrag dat bij onze maatschappij past. Hou voor ogen dat jullie samen zo twee tot zes maanden moeten oefenen om dit gedrag te veranderen. Het gaat hier om het instinct en dat vergt tijd om aan te passen. 

 Hij moet leren dat hij jou kan vertrouwen om visite wel of niet binnen te laten. Dat vertrouwen moet je opbouwen. Hoe doe je dat nou?

Belangrijk om voor ogen te houden is het woord respect. Zowel vanuit de hond naar de bezoeker als andersom. Respect is zichtbaar door de fysiek ruimte te geven aan elkaar. Dit leer je als volgt:

1. Placework

Je hond wil het huis beschermen. Je helpt hem hierbij door een plek aan te wijzen waar hij zich kan ontspannen. Dat hij weet dat wanneer hij op die plek zit hij niets hoeft te doen en jij de taken waarneemt. We noemen dit placework. Dit train je zonder dat er bezoek komt. Gebruik een mat, doek of hondenstretcher. Je plaats je hond met een riem op de plek en neemt stap voor stap afstand. Je kan je hond er ook opleggen wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent of televisie kijkt. Blijf in de eerste stappen dichtbij (maximaal 2 meter) en bouw dit stap voor stap uit. De oefening is geslaagd als je hond op de plaats gaan liggen en ontspant. Dit lukt de eerste keren natuurlijk niet. Laat hem dan 5 tot 10 minuten liggen en wanneer hij oogcontact met je maakt, geef je aan dat hij van de plaats af mag.

2. Ga oefenen

Met het ontvangen van bezoek laten we onze honden telkens de wedstrijd spelen in plaats van dat we met ze trainen. Het trainen doe je door je hond op zijn plek te leggen (placework) en dan de bel te laten gaan zonder dat er iemand binnen komt. Onthou hierbij dat je geen snoepjes gebruikt. Je wil dat de focus op de ontspanning op de stretcher of het kleed komt. Deze ontspanning is de beloning voor je hond. Een snoepje kan juist meer opwinding creëeren.

3. Instrueer je bezoek

Honden communiceren anders dan mensen. Vinden wij het vriendelijk om een hond rechtstreeks aan te kijken, aan onze hand te laten snuffelen of een aai te geven, is dit voor een hond vaak confronterend. Het is belangrijk dat je hond het signaal krijgt dat het bezoek geen gevaar is. Hiervoor kan het bezoek zogenaamde kalmerende signalen uitzenden. 

 • Kijk de hond niet aan
 • Beweeg rustig 
 • Sta stil als de hond blaft

Met deze signalen geeft het bezoek aan dat ze geen kwaad in de zin hebben en dat ze  er respect voor hebben dat je hond het spannend vindt.

4. Maak contact met je hond

Wanneer je hond naar je bezoek blaft moet je duidelijk maken dat jij het bezoek regelt. Dit doe je door tussen je bezoek en je hond te staan met je gezicht naar je hond. Blijf stil en zet telkens een stap naar voren. Hiermee “claim”  je de ruimte voor je visite. 

Onthou dat het afleren van het instinct om te blaffen discipline, tijd en geduld vergt. Richt je hierbij met name op de positieve ervaringen die jullie op doen en wees blij met de kleine stapjes die gemaakt worden. Bijvoorbeeld dat het blaffen iets minder wordt of iets sneller ophoudt. Of dat je hond de kamer in loopt om ruimte (en dus respect) aan het bezoek te geven.

Veel succes en plezier!

PS: wil je de volgende blog in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.

Aan de slag!

Wil je serieus aan de slag met het trainen van je hond. Gebruik de informatie, tips en instructiefilmpjes uit onze module “Sociaal in huis”.

Module 1

Van stress naar ontspanning

€27

Alleen een ontspannen hond bouwt een relatie op en went aan zijn nieuwe omgeving. Dit gaat niet vanzelf.  

 • Leer waarom je hond stress heeft
 • Ontdek hoe je dit kan zien
 • Kom erachter wat je moet doen om de stress te verminderen

.

Module 2

Sociaal in huis

€25

 In huis leg je de basis voor een goede relatie. Hierbij hebben de kleinste dingen een grote impact.

 • Leer waarom je hond moet wennen aan het leven in huis
 • Ontdek welke huisregels hierbij helpen
 • Oefen met alleen thuis bijven, reageren op deurbel en het slapen in de bench

Module 3

Sociaal naar honden

€26

Niets zo leuk als een hond die fijn met andere honden om kan gaan. Hoe realiseer je dat?

 • Leer over de hondencommunicatie
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 5 meest voorkomende situaties
 • Krijg tips voor een ontspannen wandeling voor jou en je hond

                                         .

Module 4

Sociaal naar mensen

€29

Honden uit het buitenland blaffen vaak naar vreemde mensen, springen er tegenop of willen juist vluchten.

 • Leer over de communicatie tussen hond en mens
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 4 meest voorkomende situaties
 • Oefen met bezoek ontvangen, blaffen tegen vreemden en omgang met kinderen