HOND BLAFT NAAR MANNEN

Een voordeel van dat veel mensen nu thuis zitten als gevolg van de coronacrisis is dat er nog nooit zo veel met de hond gewandeld is. Je hebt er nu de tijd voor en misschien nog wel belangrijker, het is een gezellig uitje.

Totdat je een man op je af ziet komen. Je merkt de spanning in je eigen lijf al stijgen en je ziet dat je hond alerter wordt. Hij focust zich op de man en het is nu wachten tot hij gaat uitvallen. En ja hoor! Blaffen en trekken aan de riem. Je schaam je toch een beetje, zegt sorry en trekt je hond terug. Een menselijke reactie maar is dat nou het handigste om te doen? En waar komt dit gedrag vandaan? We vragen het aan Ulrike

Waarom blaft een buitenlandse hond naar mannen?

De reden die hiervoor het meeste genoemd wordt is de slechte of het ontbreken van de socialisatie met mannen. De man wordt gezien als gevaar. Vanuit hun instinct willen ze vluchten, verstoppen of aanvallen. Dat de hond voelt dat hij aan de riem zit zorgt voor een extra trigger waardoor het gedrag escaleert.

In Nederland is de hond al generaties lang onderdeel van het gezin. Vanaf dag één wordt ervaring opgedaan met mensen. Deze ervaring is meestal positief en leidt tot een goede socialisatie van hond naar mens. In het buitenland ligt dit vaak anders. Honden worden meer gebruikt als werkhond. Denk hierbij aan het drijven van vee, jagen of bewaken van het erf. De omstandigheden waarin ze hun werk vervullen is vaak slecht. Slecht eten, weinig/geen beschutting en bij het niet goed vervullen van de taak vindt straf plaats. Dit wordt vaak uitgedeeld door de man waardoor er negatieve ervaringen ontstaan. Ook zijn er buitenlandse honden die al generaties op straat leven. De enige ervaring die zij met mensen hebben zijn de mannen die hen vangen of wegjagen. Het zijn vaak toch de vrouwen die het eten geven aan de honden zodat daar een betere band bij ontstaat.

Je weet nooit helemaal zeker wat voor jouw hond de reden is om te gaan blaffen naar mannen. Was het maar zo dat ze het ons konden vertellen 🙂 Wat je wel weet is dat je aan de slag moet met het opbouwen van positieve ervaringen met mannen. Dat is de enige manier om het gedrag in de kern op te lossen. Maar hoe zorg je voor positieve ervaringen als je hond telkens uitvalt? Ulrike geeft de tips

Hoe zorg je voor positieve ervaringen?

1) Hond in de volgstand

Je hond ziet de man als een gevaar en hij wil dit gevaar gaan oplossen. In de ideale wereld ziet jouw hond jou als de perfecte leider en kijkt hij dan ook bij gevaar naar jou om het op te lossen. Door de zelfstandigheid van buitenlandse honden is dit sowieso lastiger. Ze doppen hun eigen boontjes wel. Toch moet je kijken wat je kan doen om je hond in de volgstand te krijgen. En dat is niet perse de plek waar de hond loopt, maar met name een geestelijke gemoedstoestand. Honden staan vaak enthousiast bij de deur te kwispelen om naar buiten te gaan. Als je de deur open doet rennen ze naar buiten om de wereld te ontdekken. Als hij dan gevaar ziet zal hij dit zeker zelf op gaan lossen en uitvallen naar de man in kwestie. Om je hond in de volgstand te krijgen is het handig om thuis alvast een paar rondjes met je hond aan de riem in de kamer of in de tuin te lopen. Verander af en toe van richting zodat je hond gaat merken dat hij op moet letten.

2) Voorkom escalatie

Bij iedere keer dat je hond een man ziet begint hij te blaffen. Het feit dat de man jullie niet aanvalt (wat voor ons heel normaal is) lijkt voor je hond een bevestiging dat hij de situatie heeft gered. De kans dat hij dit voor hem succesvolle gedrag de volgende keer weer laat zien stijgt dus per keer. Voorkom dus de escalatie. Kijk goed voor je uit. Zie je een man lopen, kijk dan goed naar je hond. Zodra je ziet dat hij de man in beeld krijgt kies je ervoor om de andere kant op te lopen. Zo leert je hond dat jij de leiding hebt in deze situaties.

3) Laat je hond (nog) niet los lopen

Zeker op plekken waar je mensen tegen komt is het verstandig om je hond nog aan de lijn te laten lopen zolang hij dit gedrag nog vertoont. Je wil eventuele schade voorkomen en uitvallen kan leiden tot aanvallen als een hond het idee heeft dat hij niets anders kan doen. Het is wel goed om hem juist te ruimte te geven door te kiezen voor een lange lijn. Dan voelt hij de ruimte om te vluchten waar nodig en kan je wel de controle pakken wanneer de situatie daarom vraagt. Pas wanneer je je hond goed terug kan roepen (re-call) dan kan je hem los laten.

Wat te doen als je hond blaft naar mannen?

Want dat gaat natuurlijk gebeuren. Je kan soms niet uitwijken en ja soms let je gewoon even niet op. Kan gebeuren. Je hond begint te blaffen en te trekken. Wat doe je dan?

1. Vraag de man om je hond te negeren

Goed bedoeld maar veel mensen zijn geneigd om de hond aan te gaan kijken en te zeggen dat ze best vriendelijk zijn. Aardig bedoeld maar recht aankijken en soms zelfs naar de hond toe buigen is wordt door je hond eerder vertaald als “ik ga je aanvallen”. Het gevaar wordt dus groter en je hond zal alleen maar fanatieker blaffen en soms zelfs tot een aanval overgaan als hij denkt dat hij echt niet anders kan. Vraag dus de persoon in kwestie om de hond niet aan te kijken en even stil te staan. (of juist rustig door te lopen?)

hond blaft naar mannen

2. Blijf rustig

Je hond is erg opgewonden en gespannen. Als jij daarbij gaat trekken aan een riem of gaat schreeuwen verhoog je de opwinding en spanning. En dat terwijl je juist rust wil creëren. Geef dus het goed voorbeeld. Sta recht op, schouders naar achter en blijf op je plek staan. Op het moment dat je hond contact met je zoekt beloon je hem met een vriendelijke blik. Kies juist niet voor snoepjes. Ondanks dat het positieve opwinding is, blijft het opwinding en die wil je juist eruit hebben.

3. Stap tussen man en hond

Krijg je geen contact met je hond stap dan tussen de hond en de man in. Ga in het gezichtsveld van je hond staan zodat hij niet om je heen kan. Ook hierbij weer, bij contact belonen met een vriendelijke blik.

4. Loop door

Heb je het contact met je hond, loop dan direct door en geef hem een snoepje als hij weer rustig met je mee wandelt want dat is natuurlijk best knap van hem!

Oefenen?

Het helpt voor je hond natuurlijk om zo veel mogelijk positieve ervaringen op te doen. Je hebt de meeste controle als je bewust gaat oefenen. Nodig een vriend uit en ga naar buiten om te oefenen. Wil je hierbij meer hulp met oefeningen, tips en een instructiefilmpje? Kijk dan de module Sociaal naar mensen.

Wil je in de toekomst de blogs maandelijks in je mailbox ontvangen? Of heb je een onderwerp waar je graag een blog over wil lezen? Meld je hier aan.

Module 1

Van stress naar ontspanning

€27

Alleen een ontspannen hond bouwt een relatie op en went aan zijn nieuwe omgeving. Dit gaat niet vanzelf.  

 • Leer waarom je hond stress heeft
 • Ontdek hoe je dit kan zien
 • Kom erachter wat je moet doen om de stress te verminderen

.

Module 2

Sociaal in huis

€25

 In huis leg je de basis voor een goede relatie. Hierbij hebben de kleinste dingen een grote impact.

 • Leer waarom je hond moet wennen aan het leven in huis
 • Ontdek welke huisregels hierbij helpen
 • Oefen met alleen thuis bijven, reageren op deurbel en het slapen in de bench

Module 3

Sociaal naar honden

€26

Niets zo leuk als een hond die fijn met andere honden om kan gaan. Hoe realiseer je dat?

 • Leer over de hondencommunicatie
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 5 meest voorkomende situaties
 • Krijg tips voor een ontspannen wandeling voor jou en je hond

                                         .

Module 4

Sociaal naar mensen

€29

Honden uit het buitenland blaffen vaak naar vreemde mensen, springen er tegenop of willen juist vluchten.

 • Leer over de communicatie tussen hond en mens
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 4 meest voorkomende situaties
 • Oefen met bezoek ontvangen, blaffen tegen vreemden en omgang met kinderen