Hond valt uit naar andere honden

In de praktijk zien we twee vormen van “uitvallen naar honden”, wegjagen en aanvallen. Heel vervelend en voor veel mensen een obstakel om ontspannen te wandelen. Maar wat kan je hier nou tegen doen? Voordat een hond uitvalt naar andere honden geeft hij al verschillende signalen af. We onderscheiden er vier en als laatste bespreken we kort het signaal “aanvallen”.

 • vluchten

“Hee wat is dat? Ik snap het niet helemaal, wegwezen hier!”. Dan zie je dat een hond bijvoorbeeld gaat trekken aan de riem. Het vast zitten verergert bij je hond het gevoel van gevaar. “Ik wil weg maar kan niet weg”. Dit is ook de reden waarom honden aan de riem sneller uitvallen dan wanneer ze niet aan de riem zitten.

 • ontwijken/voorkomen

Dit zie je honden toepassen in de interactie met bijvoorbeeld andere honden. Met een ruime boog er omheen om het conflict met de andere hond te voorkomen.

 • overgeven 

Ook een reflex dat je ziet in de interactie met andere honden of mensen. Een hond gaat bijvoorbeeld op zijn rug liggen om te laten zien dat hij echt geen kwaad in de zin heeft.

 • bevriezen

De laatste is dat een hond heel langzaam gaat bewegen of zelfs stil staat. Hij neemt een moment om de situatie te overzien en bevriest om een mogelijk conflict te voorkomen.

 • aanvallen

Hierbij zie je dat honden zogenaamd ‘uitvallen’ naar honden of mensen. Blaffen en er op af willen rennen. Wegjagen is vaak het doel. Maar een hele enkele keer zal een hond daadwerkelijk het gevecht aangaan.

Iedere hond heeft qua reactie zijn eigen voorkeuren. Dit is afhankelijk van de persoonlijkheid van je hond en de ervaringen uit het verleden die hem succes hebben opgeleverd. Vaak worden combinaties gemaakt tussen verschillende reacties. Bijvoorbeeld eerst bevriezen, dan vluchten en als dat niet werkt vechten.

Waarom valt een hond uit naar andere honden?

In de basis zijn honden altijd op gericht op het voorkomen van een gevecht. Een hond wil overleven en een gevecht geeft vanzelfsprekend de grootste kans op letsel. Het kan dus goed zijn dat je hond voor het daadwerkelijke uitvallen al eerder signalen heeft vertoond.

Een veel voorkomend voorbeeld is dat een hond zijn loop vertraagt en het baasje de hond toch mee trekt. Zo wordt hij in de confrontatie getrokken waardoor hij geen andere uitvlucht meer ziet dan uitvallen. Een ander voorbeeld is dat de hond eigenlijk van het pad af wil wijken om in een grote boog om die andere hond heen te lopen. Doordat het baasje op het pad blijft lopen creëert hij een face to face confrontatie en ziet de hond geen andere oplossing dan aanvallen.

Waarom draagt een strakke riem bij aan het uitvallen naar honden?

Tijdens een uitval komt er veel spanning op de riem. Een strakke riem betekent dat hij geen kant op kan. Dit geeft een alarmerend signaal af in het brein “je kan geen kant op, dus nu alles of niets”. De kans is groot dat je hond uit blijft vallen naar de andere hond omdat het aanvallen zijn laatste optie is. Vaak leidt een dergelijke uitval niet tot een daadwerkelijk gevecht tussen beide honden. Hiermee is de kans aanwezig dat je hond leert dat het uitvallen voorkomt dat er een gevecht ontstaat. Dat jij dit weet te voorkomen door met al je kracht hem tegen te houden ziet je hond waarschijnlijk niet. Er gaat een successignaal naar het brein dat hij goed gehandeld heeft en de kans wordt hiermee groter dat het uitvallen naar honden een patroon wordt.

Hoe voorkom je het uitvallen naar honden?

Je hond goed begeleiden betekent dat je de escalatie (de confrontatie en het uitvallen) voorkomt door eerder signalen te herkennen en daar goed op te reageren. Het is hierbij belangrijk om de communicatie richting je hond via de riem en met je lichaam te doen. Stemgeluid zorgt vaker voor extra opwinding en draagt maar zelden bij aan het voorkomen van de escalatie. Loop thuis al enkele rondjes door je huis of de tuin om te leren dat je hond je moet volgen. Wissel hierbij van route, kruis voor hem langs of keer je ineens om. Alles met je hond aan de riem. Zo komt hij alvast in de zogenaamde ‘volgmodus’. Zet dit buiten ook nog voort. Zo gaat je hond jou steeds beter volgen wat het voorkomen van escalatie makkelijker maakt (of minder moeilijk :))

Door aan te sluiten bij het instinct van je hond en daarbij de juiste beslissing te nemen begeleid je vervolgens je hond door een mogelijk stressvolle situatie.

De drie eerste signalen

Een hond zal niet direct in een volledige overgave of aanval schieten. De kans is groot dat je hond eerder al andere signalen geeft. Per signaal een korte uitleg wat je kan doen. Belangrijk is dat je het signaal herkent en respecteert door erbij aan te sluiten.

 • Je hond vlucht

Je hond geeft duidelijk aan dat hij uit de situatie wil. Neem de leiding en loop een andere kant op. Hiermee bedoelen we ook een andere kant dan hij zelf kiest. Je wil voorkomen dat je hond een patroon ontwikkelt waarin hij telkens vlucht. Loop dus een andere kant op, weg van de andere hond en ga op een afstand stil staan. Zo ziet je hond dat je hem uit de situatie haalt en dat het veilig is bij je, ook als er een andere hond langs loopt. Het wandelen met een lange riem (3 meter) kan hier ook goed bij helpen.

 • Je hond ontwijkt

Het ontwijken is voor honden respectvol om te doen. Je geeft de ander letterlijk de ruimte. Stap hierbij met je hond van het pad en loop samen met je hond met een boog om een andere hond heen

 • Je hond bevriest

Zoals eerder gezegd, hij gebruikt de tijd ook om overzicht te krijgen van de situatie. Gun hem die tijd. Trek hem dus nooit het conflict in. Geef eventueel bij de tegemoet komende meneer of mevrouw aan dat je hond het nog allemaal wat spannend vindt en dat het hem erg zou helpen als ze afstand willen houden (minstens 2 meter).

Wat te doen als je hond uitvalt naar andere honden?

Het gaat je gebeuren dat je hond alsnog een keer uit gaat vallen. Belangrijk is om die situatie als leermoment voor jouw leerdoel te gebruiken. Uitvallen naar een andere hond betekent niet dat jouw hond de situatie succesvol oplost. Wat moet je doen bij escalatie.

 • Blijf rustig, er gaat niets ergs gebeuren. Honden beslechten conflicten met hun bek en wat gegrom. Dit betekent niet dat er direct groot letsel ontstaat dus blijf rustig en los het op.
 • Maak contact met je hond. Hierbij gebruik je de riem en je lichaam. Met de riem kan je een seintje geven dat je de aandacht wil. Dit is een klein rukje (zeker niet trekken dat activeert alleen maar de aanval!) en daarna direct weer ontspannen. Met je lichaam kan je vervolgens voor je hond langs lopen en hem met je been mee bewegen naar een andere richting.
 • Loop een stukje achter de andere hond aan. Kies hierbij de afstand waarbij je hond de andere hond kan ruiken en blijf op een afstand waarbij je hond redelijk ontspannen. In de hersenen van je hond wordt het stressmoment zodoende omgezet in een positieve ervaring wat bijdraagt aan een volgende goede ontmoeting.

Wat te doen als een hond naar jullie toe rent?

Je kent ze wel. Honden die niet onder appel zijn en wel los lopen. Die niet op een respectvolle manier kennis komen maken maar regelrecht op je hond afstuiven. Grote kans dat dit zeer stressvol is voor jouw hond. Ga in deze situatie voor je hond staan en geef aan dat de andere hond niet verder mag komen. Een krachtige ‘Ssst’ en stopteken met je hand kan al veel duidelijk maken. Blijf ook hierbij rustig. Je hond heeft er niets aan als jij boos gaat roepen naar de andere baas. Je brengt dan alleen maar opwinding in een toch al hele spannende situatie. Behoud dus rust en laat leiderschap zien.

Aan de slag

In de module Sociaal naar honden vind je meer informatie over het uitvallen, maar ga je ook aan de slag met concrete oefeningen en een instructiefilm van Ulrike. Veel succes!

 

Wil je in de toekomst deze blogs in je mail ontvangen? Meld je dan hier aan.

Module 1

Van stress naar ontspanning

€27

Alleen een ontspannen hond bouwt een relatie op en went aan zijn nieuwe omgeving. Dit gaat niet vanzelf.  

 • Leer waarom je hond stress heeft
 • Ontdek hoe je dit kan zien
 • Kom erachter wat je moet doen om de stress te verminderen

.

Module 2

Sociaal in huis

€25

 In huis leg je de basis voor een goede relatie. Hierbij hebben de kleinste dingen een grote impact.

 • Leer waarom je hond moet wennen aan het leven in huis
 • Ontdek welke huisregels hierbij helpen
 • Oefen met alleen thuis bijven, reageren op deurbel en het slapen in de bench

Module 3

Sociaal naar honden

€26

Niets zo leuk als een hond die fijn met andere honden om kan gaan. Hoe realiseer je dat?

 • Leer over de hondencommunicatie
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 5 meest voorkomende situaties
 • Krijg tips voor een ontspannen wandeling voor jou en je hond

                                         .

Module 4

Sociaal naar mensen

€29

Honden uit het buitenland blaffen vaak naar vreemde mensen, springen er tegenop of willen juist vluchten.

 • Leer over de communicatie tussen hond en mens
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 4 meest voorkomende situaties
 • Oefen met bezoek ontvangen, blaffen tegen vreemden en omgang met kinderen