Verlatingsangst bij buitenlandse honden

Eén van de meestvoorkomende problemen is een hond met verlatingsangst. Bij het vertrek wordt geblaft, gepiept en bij thuiskomst vind je een drol of zijn alle tijdschriften verscheurd. Om gek van te worden en we vinden het vaak toch ook wel zielig voor de hond in kwestie. Het internet staat vol met tips zet de radio aan of geef hem een Kong waar hij mee kan spelen. Vaak geven mensen ook iets lekkers om hun schuldgevoel te verminderen. Kortom, grote kans dat je al van alles hebt geprobeerd om dit gedrag te verminderen en dat niets echt werkt.

Waardoor ontstaat verlatingsangst?

Om de verlatingsangst aan te pakken kijken we eerst weer waar het gedrag vandaan komt. Door je hond te begrijpen kan je hem ook veel beter begeleiden.

Buitenlandse honden zijn over het algemeen niet gewend om in een afgesloten ruimte te zitten. In landen waar de honden meestal vandaan komen leven ze op straat of op een erf. Een kleine ruimte waar ze niet uit kunnen vluchten is voor hen per definitie al een gevaarlijke en levensbedreigende omgeving. Een hond is verder een roedeldier. De roedel is nodig om veilig te zijn en te overleven. Alleen zijn is dus per definitie gevaarlijk. Het instinct neemt het over op deze momenten. Een hond wordt heel alert wat omslaat in pure angst. Daarom werkt een lekker snoepje of een muziekje van de radio meestal ook niet. Daar is het instinct en de angst veel te sterk voor.

Hoe kan je verlatingsangst verminderen?

Het is belangrijk om te voorkomen dat het instinct het over gaat nemen. Dat doe je niet op het moment zelf maar juist al ver daarvoor.

1. Duidelijke structuur in huis

Zeker honden uit Oost Europa hebben een sterk waakinstinct. Het is goed om duidelijk te maken dat je hond dit werk niet hoeft te doen in het huis. Het huis is tenslotte een veilige plek dat niet door je hond bewaakt hoeft te worden. Kijkt je hond met zijn mand uit op de deur of staat de mand al in de gang? Dan is de kans groot dat hij waaks blijft. Ligt je hond vaak op de bank of stoel? Dan behoudt hij overzicht en blijft het instinct getriggerd om alert te blijven en geeft het je hond de werkopdracht om voor jou en het huis te zorgen. Heeft je hond dus verlatingsangst, zorg dan dat je deze twee zaken voor je hond regelt. Dus niet op de bank en de mand/bench op een plek waar hij kan rusten en ontspannen in plaats van te werken/waken.

2. Duidelijke structuur in en na de wandeling

Wat daarnaast helpt is om je hond aan te leren dat hij binnen het huis rust moet nemen en ontspannen. Dus geen speel of werkopdrachten waardoor je hond opgewonden raakt voordat je weggaat. Doe dit juist wel tijdens de wandeling. Hou je hond aan de riem en doe tijdens de wandeling verschillende oefeningen zodat hij je moet volgen en jou steeds meer ziet als de leider die hij kan vertrouwen. Kies aan het einde van de wandeling voor een vaste structuur. Bijvoorbeeld door je hond aan de riem naar zijn mand te leiden en daar de riem af te doen. Vanuit daar mag hij pas uit de mand als jij hem roept of bijvoorbeeld eten neerzet.

3. Bouw het op

Het alleen thuis blijven is echt iets dat je hond moet leren. De belangrijkste lessen die hij moet leren is dat er niets gebeurt, hij en jij veilig zijn als jij weg bent en belangrijker nog, dat je weer terug komt.

Zet je hond op een vaste plek (bijvoorbeeld een hondenstretcher) die hem helpen de eerste momenten rustig te blijven. Als hij te snel naar de deur loopt en langer dan 10 seconden gaat piepen of blaft kom je meteen terug, zet hem weer op zijn vaste plek en verlaat de ruimte. Zo voorkom je dat uit de stress door je weggaan een angst toestand ontstaat.

Start met een halve minuut de deur uit en bouw dit dag voor dag op. Het eerste halve uur blijft je hond alert of je nog terug komt, maar daarna gaat hij uiteindelijk slapen. Het opbouwen doe je zeker tot een uur. Oefen dit minimaal 2x per dag. Als je weer naar binnen komt kan je even kort je hond begroeten maar hou het vooral rustig. Als jij het niet bijzonder maakt dat je weg gaat en weer terug komt dan doet je hond dat uiteindelijk ook niet (meer).

Om te zien hoe je hond reageert is het handig om een camera op je hond te hebben. Dit kan bijvoorbeeld met een iPad met een babyfoonapp of FaceTime.

Aan de slag

In onze modules vind je meer informatie over het instinct en de behoeften van de buitenlandse honden, maar ga je ook aan de slag met concrete oefeningen en een instructiefilmpjes van Ulrike. Voor het aanleren van het alleen thuis blijven kies je de module “Sociaal in huis”. Veel succes!

Wil je in de toekomst deze blogs in je mail ontvangen? Meld je hier aan.

Module 1

Van stress naar ontspanning

€27

Alleen een ontspannen hond bouwt een relatie op en went aan zijn nieuwe omgeving. Dit gaat niet vanzelf.  

 • Leer waarom je hond stress heeft
 • Ontdek hoe je dit kan zien
 • Kom erachter wat je moet doen om de stress te verminderen

.

Module 2

Sociaal in huis

€25

 In huis leg je de basis voor een goede relatie. Hierbij hebben de kleinste dingen een grote impact.

 • Leer waarom je hond moet wennen aan het leven in huis
 • Ontdek welke huisregels hierbij helpen
 • Oefen met alleen thuis bijven, reageren op deurbel en het slapen in de bench

Module 3

Sociaal naar honden

€26

Niets zo leuk als een hond die fijn met andere honden om kan gaan. Hoe realiseer je dat?

 • Leer over de hondencommunicatie
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 5 meest voorkomende situaties
 • Krijg tips voor een ontspannen wandeling voor jou en je hond

                                         .

Module 4

Sociaal naar mensen

€29

Honden uit het buitenland blaffen vaak naar vreemde mensen, springen er tegenop of willen juist vluchten.

 • Leer over de communicatie tussen hond en mens
 • Weet wat je wel en niet moet doen in de 4 meest voorkomende situaties
 • Oefen met bezoek ontvangen, blaffen tegen vreemden en omgang met kinderen