ZO HELP JE JE HOND DE JAARWISSELING DOOR — 10 tips

KNAL! Mila staat direct strak van de spanning, kijkt kort om zich heen en zet vaart naar huis. Alles in haar lijf zegt “wegwezen hier, veilig naar binnen”. Ik heb geen contact meer met haar, helaas…Die rotknallen ook!

We kunnen niet voorkomen dat er vuurwerk wordt afgestoken. De komende dagen neemt het knallen alleen maar toe. We kunnen er wel voor zorgen dat onze honden zo goed modelijk door deze periode heen geholpen worden. We hebben de 10 belangrijkste tips op een rijtje gezet.

 

IN AANLOOP NAAR DE JAARWISSELING

In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling neemt de hoeveelheid knallen toe. Wat je al kan doen:

1. Maak korte en ontspannen wandelingen

Met korte wandelingen maak je de kans simpelweg kleiner dat je hond knallen te horen krijgt. Denk hierbij aan een wandeling van 10 tot 20 minuten. Naar buiten gaan wordt dan niet gekoppeld aan het horen van knallen en dus gevaar. Creëer tijdens de wandeling zo veel mogelijk ontspanning. Dit doe je door iedere keer hetzelfde rondje te lopen en duidelijk leiderschap te laten zien. Laat je hond niet uitgebreid snuffelen. Tijdens het snuffelen is de impact van de knallen veel groter. De kans is ook groot dat je hond door door de stress in zijn lijf niet wil of kan plassen. Ga hem niet pushen of vragen om te plassen. Als hij wil plassen dan komt het vanzelf. Een hond kan wel 12 uur zijn plas ophouden. Puppies hebben eventueel hun trainingsmat waar ze hun behoeftes op doen.

2. Zet je hond aan het werk

Omdat je hond minder buiten is, moet je hem binnen meer uit gaan dagen. Hij moet zijn energie kwijt. Hersenwerk is hierbij een goed middel. Je kan specifieke hersenwerkspelletjes kopen of zelf knutselen. Denk hierbij aan snoepjes in een wc-rolletje of in een oude slof. Of een doos met allemaal propjes papier waar je de snoepjes in verstopt.

3. Koop een no-escape tuigje

Als je hond echt schrikt of heel angstig is, kan die ineens uit zijn halsband of normaal wandeltuigje schieten. Een knal doet rare dingen bij je hond. Zorg dus dat je een no escape tuigje koopt. Deze zijn in verschillende maten, vormen en prijzen te koop. Het belangrijkste is dat er twee banden om de rug en buik van je hond lopen. Koop ook een lijn die je cross body over je lichaam kan dragen. Daar zet je het tuigje aan vast en voorkomt dat je wellicht bij een knal de lijn laat vallen en de hond weg rent. Een flexiriem raden wij ook zonder vuurwerkknallen af. In deze situatie alleen extra omdat het handvat zo uit je hand glipt.

4. Koop een GPS tracker

Mocht om welke reden dan ook je hond toch weg schieten. Je laat per ongeluk de riem los bijvoorbeeld of je hebt geen no-escape tuigje of je wil je hond toch graag los laten lopen, koop dan een GPS tracker. Zo kan je altijd op je mobiele telefoon zien waar je hond naartoe loopt. Loop altijd ontspannen naar je hond toe. Hij is bang. Een opgewonden, boze of angstige energie bij jou maakt de kans alleen maar groter dat hij weer verder op de vlucht slaat.

5. Hou het thuis rustig

Binnen moet het veilig zijn voor je hond. Hou het dus ook in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling rustig in je huis. Wil je hond rustig in zijn mand liggen? Laat hem dan vooral. Het liefste ook even minder bezoek of drukke kinderen over de vloer. Mocht je tijdens de jaarwisseling toch een feestje geven, zorg dan dat het bezoek je hond met rust laat en dat je hond een veilige en rustige plek heeft waar niemand hem stoort en waar hij veilig is.

TIJDENS DE JAARWISSELING

En dan komt de avond zelf. Natuurlijk een leuke avond waar je lekker van gaat genieten. Je bent natuurlijk thuis bij je hond om samen het nieuwe jaar in te luiden. Volg de tips om dit zo goed mogelijk te doen.

6. Bouw een nest voor je hond

Denk hierbij aan een kleine tafel of stoel met een deken erover. Een donker en veilige plek voor je hond om te schuilen. Je hond kan daar zelf naartoe gaan of je brengt hem daar naartoe. Dat voorkomt dat hij door het huis gaat vluchten of wil ontsnappen.

7. Geef je hond geen narcosemiddel

Het klinkt logisch, maar veel honden krijgen dit helaas nog omdat het zo goed lijkt te werken. Wees dus voorzichtig met medicijnen. Veel medicijnen zijn een narcosemiddel (zoals Vetranquil en Sileo). Je hond hoort dan nog steeds iedere knal en heeft nog steeds grote angst. Zijn spieren zijn alleen verslapt waardoor hij niet vlucht en de angst minder lijkt. Lees meer over welke medicijnen je wel en niet kan gebruiken in deze blog

8. Zet de muziek aan

Kies voor een radiostation of maak een playlist op je spotify die je af kan spelen rond middernacht. Je hond zal de knallen blijven horen, maar ze worden een beetje verbloemd.

9. Geef je hond iets te kluiven

Hiermee leid je op het moment suprême je hond zo veel mogelijk af. Je kan denken aan een speciaal bot(je). Als je een Kong hebt kan je daar ook eten in doen en de Kong overdag in de vriezer leggen. Je hond is wel even bezig met een taakje die voor hem rust brengt.

10. Doe de deur dicht!

Dit kan ik niet vaak genoeg zeggen en alsjeblieft let hier goed op! Ieder jaar vluchten er helaas honden het huis uit omdat iemand in al zijn enthousiasme om het vuurwerk te gaan kijken, de deur open laat staan. Bouw iets in waardoor de deuren altijd dicht is. Denk aan een sluis (gangdeur en voordeur) en doe de GPS tracker om en zet hem aan. Mocht je hond dan vluchten dan kan je kijken waar hij naartoe is gerend.

Ondanks deze bovenstaande maatregelen gaat je hond de komende periode stress en angst hebben. Wees er voor hem. Als er knallen zijn en je hond zoekt je op, steun hem dan vooral. Laat hem bij je zitten en straal een rustige energie uit. Zo laat je zien dat hij veilig is en dat de knallen hem niets gaan doen. Ga niet met een hoge toon tegen hem praten, zielige gezichten trekken en uitgebreid knuffelen. Je hond heeft geen medelijden maar leiderschap nodig. Word zijn veilige haven en help je hond de knallen door!